En följetong från 1700-talet

Det är mycket intressant att läsa historia och se hur folk levde förr i tiden. Man behöver inte gå så väldigt långt tillbaka för att de ska vara totalt annorlunda än dagens samhälle. Det som är intressant är att man fortfarande idag uppskattar och använder möbelstilar som skapades för mer än 200 år sedan.

MU144-fin soffaGustaviansk stil omfattar tiden runt 1700-talets slut och 1800-talets början. Allt från den tiden är inte helt identiskt i stil och utformning eftersom det var en utveckling, som en följetong. Idag kan man hitta snygga restaurangmöbler och vanliga möbler som har sitt ursprung i den tiden. Det är ganska fantastiskt att se hur denna stil inte bara har överlevt, utan även utvecklats ytterligare.

Om man ska säga några få ord om gustaviansk stil så är det sparsamhet och återhållsamhet. Efter att rokokon hade haft ett överflöd av färger och former vill man nu ha det lite mer tyst och stilrent. Rakare ben och mycket vitt- det är ett av kännetecknen från denna tidsepok. Ofta var benen kanaliserade, eller ihåliga. Från den tidigare delen var det vanligt med runda ben, vilka sedan gradvis gick över i fyrkantiga ben. Detta syns även många gånger på de snygga restaurangmöbler som finns på marknaden idag.

Bland annat finns det snygga restaurangmöbler idag som har inspirerats av gustaviansk stil, men som ändå passar in i en modern aktivitet. De är lätta att hålla rent, till exempel, genom att man använder sig av lämpliga sorters färg. Även om vitt, eller nyanser av det, fortfarande är mycket populärt så kan man ändå använda dem i dagligt bruk. Med andra ord ser de fina och eleganta ut, men klarar av lite slitage och många gäster. Trots allt är detta vad de flesta restaurangägare hoppas på. Man planerar för fulla hus, och väljer även möbler därefter.

Det finns idag olika producenter av snygga restaurangmöbler, speciellt när det kommer till gustaviansk stil. Man kompletterar dem med dynor och andra textilier som gör att de inte bara är fina att se på- man sitter också bekvämt i dem. En del är så gott som kopior av gamla möbler från 1700-talet, man förväntar sig nästan att få se en krinolin eller peruk. Andra är inspirerade av stilepoken, men med vissa personliga, moderna tillägg av designern. Detta har gjort att allt fler väljer denna stil för inredning av hem och restauranger. Svenska möbler som är gjorda för att användas.

Leave a Reply