Ta hand om båten året runt

Att åka båt ӓr en underbar kӓnsla av frihet. Det spelar egentligen ingen roll vad slags båt det ӓr, rodd båt eller 345-4-skydda-båtensegelbåt, fiskebåt eller sportsbåt- det viktiga ӓr att man kommer ut på sjӧn. Under sommarmånaderna ӓr skӓrgårdarna fulla av mӓnniskor som vill utnyttja mӧjligheten att komma ut i naturen. Det badas och fiskas dagarna i ӓnda. Fӧr en del ӓr båten ett transportmedel, de som bor på ӧarna tar sig snabbast fram med en båt.

Det kan vara en hel del arbete involverat med att ha båt. Den ska skrapas och målas, sjӧsӓttas och sedan dras upp. Eftersom is och kyla kan fӧrstӧra båten ӓr det viktigt att planera en ordentlig vinterfӧrvaring. Det kostar en hel del att kӧpa båt, det kan kallas en riktig investering, så det ӓr viktigt att ta hand om den på rӓtt sӓtt.

Kajplats och vinterfӧrvaring

På sommaren behӧvs det en plats att fӧrtӧja båten, men ӓven under vintern måste man planera fӧrvaringen. En del lӓgger upp dem på den hamn dӓr man har båtplats, på vissa stӓllen hyr man en kran tillsammans och bokar upp en dag då alla hugger i och drar upp sina båtar. Sedan gӓller det att tӓcka båten på rӓtt sӓtt så den inte blir fӧrstӧrd. Ungefӓr som på ett bygge. Använda väderskydd för effektiva åtgärder mot damm på byggarbetsplatser. Smuts kommer varken ut eller in, och man skyddas också mot vӓdrets makter.

Samma princip kan anvӓndas med båtar. Det finns mycket bra plast som tӓcker allt och som man sedan krymper fӧr att den ska sitta åt riktigt ordentligt. Ibland snӧar det riktigt rejӓlt, eller regnar i flera veckor, och man vill ju inte att all denna nederbӧrd ska komma in i båten. Naturligtvis måste man fortfarande kontrollera sin båt med jӓmna mellanrum, speciellt viktigt ӓr det att fӧrsӓkra sig om att plasten sitter som den ska. Få hjälp med vinterförvaring av båt i Göteborg av Nordisk Plastkrympning.

Stor glӓdje av sin båt

Genom att ta hand om båten både sommar och vinter så kommer man att kunna glӓdja sig åt att anvӓnda den i många år. Både barn och vuxna mår bra av att komma ut på havet, att kӓnna den friska vinden i ansiktet och solen som steker. Fiska lite i någon vik eller ta sig ett dopp i det kalla vattnet. Allt detta ӓr en stor del av svensk sommar, ett arv som fortsӓtter i flera generationer.

Leave a Reply