Valet att studera jazzdans

För att lyckas inom dansen så krävs det hårt arbete, vare sig det handlar om jazz eller balett. Man måste träna i timmar för att ens komma i närheten av att bli bra. Men det är väl värt mödan om man verkligen tycker om att dansa. All svett och värk glöms bort när man står inför publiken och har chansen att uttrycka sig genom dansen.

MU44-instrumentMan kan välja jazz på Lunnevad Folkhögskola, bland flera andra dansstilar. Utbildningen löper över ett år och man tar inte in mer än cirka 18 elever. Detta ger större möjligheter för personlig utveckling och uppföljning av de olika lärarna. För den som vill studera jazz är det här en bra plats, eftersom man har minst två lektioner i veckan för det.

Men att välja jazz på Lunnevad Folkhögskola ger också möjlighet att prova på mycket mer. Förutom jazz har man även lektioner i balett, streetdans och modern dans. Med andra ord får man en väl avrundad utbildning inom dans. Lärarna har alla sina egna stilar och bakgrunder. Det hjälper mycket att ha lärare som fortfarande är aktiva inom dans och uppträder i olika grupper.

Att studera jazzdans är roligt men krävande. För att bygga upp elevernas styrka har man mycket fysisk träning på programmet. Dels sysslar man med konditionsträning, man behöver uthållighet om man vill dansa jazz. Men även styrka och smidighet är viktiga element i en dansares träning. För att runda av träningen inkluderar man även alternativ som Pilates eller yoga. Tanken är att nå alla delar av kroppen, på ett eller annat sätt.

För att göra det roligare med jazz på Lunnevad Folkhögskola, och förbereda eleverna för verkligheten, anordnar man olika föreställningar och uppvisningar. De flesta som vill studera jazz har någon form av framtid inom danssektorn i åtanke. Att visa upp sig, eller uppträda, är en viktig del av denna framtid vanligtvis. När man arbetar mot ett mål och låter en publik bedöma ens kunskaper kommer man att växa som dansare. Det är lättare att få fram det man har inom sig när man pressas av lärare och publik, man uppmuntras att ge det där lite extra.

Jazz har funnits länge och fortsätter att utvecklas både som musikgenre och inom dansen. Genom att ta ett år och lära sig mer om de olika stilar som finns kommer man att bli en bättre jazzdansare, lärare eller vad man än väljer att arbeta med efteråt.

Leave a Reply